Přidat fotku |
Přidat k oblíbeným |
Podobné recepty |
Tisknout recept |
Doporučiť recept |
Osobná poznámka |
Přidat na Facebook |
Kategorie receptu: Nátierky | |
Čas prípravy: 15 minút | |
Počet porcií (kusov): 10 |
250 g bryndze, 250 g masla, 1 zväzok jarnej cibuľky, soľ,rasca, madarská sladká kalocsajská paprika mletá - 1 až 2 CL /čajová lyžička/, 2 PL /polievková lyžica/ horčice, sardelová pasta asi 3-4 cm, cca 1/2 dl svetlého nie horkého piva
Do misy dáme bryndzu, maslo, cibuľku pokrájanú na kolieska s vňaťou, pridáme rascu, osolíme. Ochutíme horčicou, sardelovou pastou a dobre vymiešame. Nariedime pivom. Ochutnáme a doladíme chuť podľa potreby. Natierame na čerstvý chlieb. Doplníme jarnou zeleninou - koliskami redkovky, papriky alebo paradajok. Vhodné na raňajky alebo večeru s pohárom studeného mlieka. Môžeme podávať aj ako slané pohostenie k pivu alebo k vínu.
Zdroj: rodinný recept Pokiaľ chcete miesto masla použiť rastlinný tuk, odporúčam Palma maslo, ktoré sa pridaním horčice nezráža.
Autor: Meszarosovabolya | |
Dátum vloženia: |
3 kladné ohodnotenia | - udeliť kladné ohodnotenie |
|
Jeden bratislavčan, s ktorým ste hovoril, ešte neznamená, že je prešpurák. Slovo "šmírkás" prenesene z nemčiny znamená trený syr a slovo Pressburg znamená v nemčine Bratislavu.Asi táto nátierka chutná aj Vám. Preto zbytočne negúľajte očami a radšej papkajte tú dobrotu, pane!
U nás na strednom Slovensku- as používa slovo šmirkáš- aj ho robíme ...
Hovoril som o tomto slove s jedným bratislavčanom a gúľal na mňa oči ...
Preto aj ja gúlam oči- na slovo šmirkáš- s prívlastkom Preškporský ... !!!!: -!
Magdalénka, sardelová pasta alebo očká nesmú preraziť, ale majú podtrhnúť pikantnú chuť brydze samotnej, tiež záleží na chuti kvalitnej červenej papriky. Ak nemáš práve jemne mletú sladkú kalocsajskú papriku, môžeš použiť aj inú, ale kvalitnú. Ja som si našla súkromný zdroj na internete tu na Slovensku. Je fakt vynikajúca. U nás doma sa táto nátierka robí zásadne s maslom a najchutnejšia je z májovej a júnovej bryndze, ale robíme ju počas celého roka, dbáme na harmoniu chuti. Skús to dcére nepovedať a nerob ju pred ňou, možno budeš prekvapená. Ja takto obalamútim môjho malého prasynovca a nezabudne mi ukázať
Ibi, obyčajne nakupujem v Bille (BA-za starým mostom), extra sa na margaríny nešpecifikujem, nevšimla som si doteraz, že existuje niečo také, ako popisuješ...Preto zrážanie sa nerada robím nátierky s rastl. tukmi, chuť to nekazí, ale sú akési neestetické...
A robím tiež iba obyčajnú bryndzovú nátierku ako výbušná, nenapadlo ma dať tam sardelovú pastu alebo očká...ale dcéra nenávidí všetko čo sa na rybu len podobá, takže...
Želám pekný den!
Milá Milenka,ešte lepšie je pridať do šmírkásu miesto sardelovej pasty sardelové očká. Tak ma to učil môj dobrý otec.V oboch prípadoch potom opatrnejšie so soľou, aby nátierka nebola presolená. Náramne to chutí k vínu, ale aj k pivu. My sa ideme po tejto nátierke s bryndzou utlcť najmä na jar, v čase jarnej cibuľky a redkovky, prvých paprík a paradajok. Ale aj inokedy. Je známa i v mnohých "prešporských" /bratislavských/ rodinách. V obchodoch ju nedostať, pripravuje sa výlučne doma. Chlieb s touto nátierkou sme si ako deti nosili na kúpaliská a plavárne,
Palma maslo je rastlinný tuk. Vyrába ho Palma v Bratislave. Predáva sa v potravinových obchodoch, v super-, hypermarketoch typu Billa. Je expedovaný v 400 g vaničkách bielozelenej farby. Nie vždy ho majú. Kúpim si 2-3 balenia. Podobné sú aj Veto, Perla, Rama - ale ked pridám horčicu, zrážajú sa.
ja som hlavne ostala s otvorenymi ustami, ze co vsetko vlastne ma po spravnosti do smirkasa ist, ja som vzdy spackala do kopy maslo a bryndzu a pazitku, pridala cervenu papriku a tym to pre mna haslo. Och bryndza....vobec som netusila, ze ju mam tak rada..do chvile ako som sa prestahovala do nemecka.
Ibiko som rada, ze si nasla topky, ty a michs ste sem priniesli taku...ako by som to povedala......nezvycajnost.
Ibolyka, máš krásne receptíky, zvlášť tie židovské...
Prosím ťa, čo si mám predstaviť pod "Palma maslom"? Ďakujem.