Viac ako  4 000  receptov

"Prešporský šmírkás´ "

nahoru
dolu
Přidat fotku
Přidat
fotku
Přidat k oblíbeným
Přidat
k oblíbeným
Podobné recepty
Podobné
recepty

Tisknout
recept
Doporučiť recept
Doporučiť
recept
Osobná poznámka
Osobná
poznámka
Přidat na Facebook
Přidat
na Facebook


Kategorie receptu Kategorie receptu: Nátierky
Čas prípravy Čas prípravy: 15 minút
Počet porcií (kusov) Počet porcií (kusov): 10

Suroviny:

250 g bryndze, 250 g masla, 1 zväzok jarnej cibuľky, soľ,rasca, madarská sladká kalocsajská paprika mletá - 1 až 2 CL /čajová lyžička/, 2 PL /polievková lyžica/ horčice, sardelová pasta asi 3-4 cm, cca 1/2 dl svetlého nie horkého piva

Postup

Do misy dáme bryndzu, maslo, cibuľku pokrájanú na kolieska s vňaťou, pridáme rascu, osolíme. Ochutíme horčicou, sardelovou pastou a dobre vymiešame. Nariedime pivom. Ochutnáme a doladíme chuť podľa potreby. Natierame na čerstvý chlieb. Doplníme jarnou zeleninou - koliskami redkovky, papriky alebo paradajok. Vhodné na raňajky alebo večeru s pohárom studeného mlieka. Môžeme podávať aj ako slané pohostenie k pivu alebo k vínu.

Poznámka

Zdroj: rodinný recept Pokiaľ chcete miesto masla použiť rastlinný tuk, odporúčam Palma maslo, ktoré sa pridaním horčice nezráža.

Autor Autor:
Dátum vloženia Dátum vloženia:
3 kladné ohodnotenia udeliť kladné ohodnotenie - udeliť kladné ohodnotenie


Komentáre k receptu ""Prešporský šmírkás´ ""

vložené: 29. 05. 2010 05:31:14  nahlásiť  reagovať
 

Jeden bratislavčan, s ktorým ste hovoril, ešte neznamená, že je prešpurák. Slovo "šmírkás" prenesene z nemčiny znamená trený syr a slovo Pressburg znamená v nemčine Bratislavu.smajlikAsi táto nátierka chutná aj Vám. Preto zbytočne negúľajte očami a radšej papkajte tú dobrotu, pane!smajliksmajlik

autor: Šmirkáš ??? (neregistrovaný/á)
vložené: 29. 05. 2010 02:32:06  nahlásiť  reagovať
 

U nás na strednom Slovensku- as používa slovo šmirkáš- aj ho robíme ...
Hovoril som o tomto slove s jedným bratislavčanom a gúľal na mňa oči ...
Preto aj ja gúlam oči- na slovo šmirkáš- s prívlastkom Preškporský ... !!!!: smajlik-!

vložené: 08. 04. 2010 10:46:35  nahlásiť  reagovať
 

Magdalénka, sardelová pasta alebo očká nesmú preraziť, ale majú podtrhnúť pikantnú chuť brydze samotnej, tiež záleží na chuti kvalitnej červenej papriky. Ak nemáš práve jemne mletú sladkú kalocsajskú papriku, môžeš použiť aj inú, ale kvalitnú. Ja som si našla súkromný zdroj na internete tu na Slovensku. Je fakt vynikajúca. U nás doma sa táto nátierka robí zásadne s maslom a najchutnejšia je z májovej a júnovej bryndze, ale robíme ju počas celého roka, dbáme na harmoniu chuti.smajlik Skús to dcére nepovedať a nerob ju pred ňou, možno budeš prekvapená. Ja takto obalamútim môjho malého prasynovca a nezabudne mi ukázaťsmajlik

autor: magdalenka
vložené: 08. 04. 2010 09:55:54  nahlásiť  reagovať
 

Ibi, obyčajne nakupujem v Bille (BA-za starým mostom), extra sa na margaríny nešpecifikujem, nevšimla som si doteraz, že existuje niečo také, ako popisuješ...Preto zrážanie sa nerada robím nátierky s rastl. tukmi, chuť to nekazí, ale sú akési neestetické...
A robím tiež iba obyčajnú bryndzovú nátierku ako výbušná, nenapadlo ma dať tam sardelovú pastu alebo očká...ale dcéra nenávidí všetko čo sa na rybu len podobá, takže...
Želám pekný den!

vložené: 08. 04. 2010 07:32:39  nahlásiť  reagovať
 

Milá Milenka,ešte lepšie je pridať do šmírkásu miesto sardelovej pasty sardelové očká. Tak ma to učil môj dobrý otec.V oboch prípadoch potom opatrnejšie so soľou, aby nátierka nebola presolená. Náramne to chutí k vínu, ale aj k pivu. My sa ideme po tejto nátierke s bryndzou utlcť najmä na jar, v čase jarnej cibuľky a redkovky, prvých paprík a paradajok. Ale aj inokedy. Je známa i v mnohých "prešporských" /bratislavských/ rodinách. V obchodoch ju nedostať, pripravuje sa výlučne doma. Chlieb s touto nátierkou sme si ako deti nosili na kúpaliská a plavárne,smajlik smajliksmajlik

vložené: 08. 04. 2010 07:07:28  nahlásiť  reagovať
 

Palma maslo je rastlinný tuk. Vyrába ho Palma v Bratislave. Predáva sa v potravinových obchodoch, v super-, hypermarketoch typu Billa. Je expedovaný v 400 g vaničkách bielozelenej farby. Nie vždy ho majú. Kúpim si 2-3 balenia. Podobné sú aj Veto, Perla, Rama - ale ked pridám horčicu, zrážajú sa.

autor: vybusna
vložené: 07. 04. 2010 22:01:00  nahlásiť  reagovať
 

ja som hlavne ostala s otvorenymi ustami, ze co vsetko vlastne ma po spravnosti do smirkasa ist, ja som vzdy spackala do kopy maslo a bryndzu a pazitku, pridala cervenu papriku a tym to pre mna haslo. Och bryndza....vobec som netusila, ze ju mam tak rada..do chvile ako som sa prestahovala do nemecka.smajlik
Ibiko som rada, ze si nasla topky, ty a michs ste sem priniesli taku...ako by som to povedala......nezvycajnost.

autor: magdalenka
vložené: 07. 04. 2010 21:52:34  nahlásiť  reagovať
 

Ibolyka, máš krásne receptíky, zvlášť tie židovské...
Prosím ťa, čo si mám predstaviť pod "Palma maslom"? Ďakujem.


Pridať komentár


Vaše meno:
Komentár:
smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík
odkaz
 - Ak chcete pridať odkaz, kliknite na tlačítko URL a vložte www adresu
Antispam: do kolonky zadejte znak "(", součet čísel jedna a pět a znak ")" - např.: (5)
   

Copyright © 2008 - 2024 www.toprecepty.sk | Šírenie obsahu týchto stránok je bez písomného súhlasu autorov zakázané.

Partner: Videorecepty             Všeobecné podmienky | Výmena odkazov | Bannery | Pexeso | RSS | Kontakty
Táto webová stránka používa cookies na vylepšenie našich služieb. Používaním tohto webu s tým súhlasíte.
Toprecepty.czToprecepty.skTopmoucniky.czTopgrilovani.czTopkonicek.cz